Што е церебрална парализа?girl

Церебрална парализа е состојба која влијае на контролата врз мускулите и движењето. Тоа е обично предизвикано од повреда на мозокот пред, за време или по раѓањето.

Деца со церебрална парализа имаат потешкотии во контролирањето на мускулите и движења, како што тие растат и се развиваат.

Дали постои лек за церебрална парализа?

Не постои лек за церебрална парализа, но физиотерапија и други терапии често може да им помогне на луѓето со церебрална парализа да станат понезависни.

Не постојат две личности кои на ист начин ќе бидат погодени од церебралната парализа, ваквата перцепција е важна да се има бидејки е е важно да се обезбеди третмани и терапии прилагодени на индивидуалните потреби на вашето дете.

Колку е честа церебрална парализа?

Според светските статиските 1 на секои 400 деца е погодено од церебрална парализа. Церебрална парализа е еднаква појава кај луѓето од сите општествени средини и етничките групи.

Кои се причините за церебрална парализа?

Главните причини за церебрална парализа вклучуваат:

 • Инфекција во почетокот на или во текот на бременоста
 • Недостаток на кислород во мозокот
 • Абнормален развојот на мозокот

Што може да ги зголеми шансите за церебрална парализа?

Следниве фактори може да ја зголемат веројатноста за појава на церебрална парализа:

 • Тешко или предвремено породување
 • Близнаци или повеќе раѓање
 • Возраст на мајката да биде под 20 или над 40
 • Татко под 20 години
 • Прво дете или над петто раѓање
 • Бебе со ниска родилна тежина
 • Предвремено раѓање (помалку од 37 недели)
 • Клинички небрежност

Видови на церебрална парализа

Постојат три главни видови на церебрална парализа. Многу луѓе со церебрална парализа може да имаат комбинација од можните типови на церебрална парализа.

 • Спастична церебрална парализа
 • Екстрапирамидални облици на церебрална парализа
 • Атаксичните церебрална парализа

Не постојат двајца луѓе со церебрална парализа се погодени на ист начин. Некои од нив имаат церебрална парализа така благо дека тоа е едвај забележителни. Други може да се длабоко погодени и бараат помош со многу или сите аспекти од секојдневниот живот.

Состојби поврзани со Церебралната Парализа

Некои луѓе со церебрална парализа може да се поврзани со други состојби, додека други немаат придружни дијагнози и пречки. Ваквите состојби и дијагнози можат да вклучуваат:

 • Тешкотии со Учење (иако децата со церебрална парализа имаат ист спектар на интелигенција како и другите деца со типичен)
 • Епилепсија (до една третина од децата со церебрална парализа)
 • Влошување на слухот (само 8% од децата)
 • Проблеми со спиењето
 • Тешкотии со комуникација
 • Тешкотии со Хранење
 • Проблеми со зголемена саливација
 • Проблеми со тоалетни навики
 • Проблеми со концентрација и однесување (едно од четири деца со церебрална парализа)

Дали церебрална парализа е прогресивна состојба?

Церебрална парализа сама по себе не е прогресивна состојба, т.е на повредата на мозокот не се менува. Сепак, ефектите може да се променат со текот на времето на подобро или полошо.